top of page

Wil jij graag op een natuurlijke manier zwanger worden?

‘Een slimme meid neemt voor haar zwangerschap de tijd’

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) is een koppel verminderd vruchtbaar wanneer ze na één jaar regelmatige onbeschermde geslachtsgemeenschap niet zwanger is geworden. Het instellen van deze kunstmatige tijdslimiet is puur gebaseerd op gemiddelden (het duurt gemiddeld zo een 12 maanden vooraleer een koppel zwanger is).
85-90% van de koppels bereikt  na één jaar de verwachte zwangerschap. Van het kleine groepje dat in het eerste jaar niet zwanger wordt, zal meer dan de helft toch nog zwanger worden in het daaropvolgende jaar. Het is dus niet abnormaal dat het tot twee jaar en langer kan duren om zwanger te worden. Gun je lichaam de tijd die ze nodig heeft.  

Je eigen lichaam beter leren kennen

Een duidelijk beeld krijgen van de vrouwelijke cyclus en je eigen vruchtbaarheid beter leren begrijpen, kan je zwangerschapskans wel degelijk verhogen door het leren vaststellen van het vruchtbare venster (de dagen waarop de bevruchting het grootst is). Sensiplan® is een niet-invasieve en betrouwbare methode die verscheidene opeenvolgende cycli in kaart brengt, zodat niet alleen het vruchtbaar venster geïdentificeerd kan worden maar ook cyclusstoornissen snel kunnen worden opgemerkt. Deze symptothermale methode is een moderne versie van de natuurlijke gezinsplanningsmethodes die rekening houdt met drie factoren: de basale lichaamstemperatuur, baarmoederhalsslijm en baarmoederhalsobservatie.

De oorzaak van een uitgebleven zwangerschap

Meestal zullen artsen bij koppels die minstens één jaar actief proberen om zwanger te worden en daar niet in slagen, de nodige vruchtbaarheidsonderzoeken uitvoeren bij één of beide partners. Op die manier kunnen ze de oorzaak van de uitgebleven zwangerschap trachten te achterhalen. De aard van het probleem (primair of secundair) en de oorzaak zullen samen met andere factoren zoals leeftijd en duur van de zwangerschapswens de keuze van de therapie bepalen.
In 15-30% van de gevallen zal de arts geen oorzaak vinden voor het probleem. Wanneer er dan redelijke aanwijzingen zijn (afhankelijk van leeftijd, duur zwangerschapswens en zwangerschapskans het eerstvolgende jaar) dat er voldoende kans is om nog spontaan zwanger te worden, zal de arts een afwachtend beleid instellen. Dat betekent dat je naar huis wordt gestuurd met een beknopte uitleg over de menstruele cyclus alsook met de boodschap dat je in de komende 6-12 maanden frequent moet vrijen (om de 2-3 dagen) in je vruchtbare periode. Hoewel onderzoek dit expectatief beleid ondersteunt gedurende 6 tot 12 maanden, wordt deze afwachtende houding helaas slecht onthaald door koppels. Ze willen liever actie, het idee hebben dat er iets gebeurt, dat de arts iets doet, dat ze geholpen worden. En hierin ligt de grote kracht en het belang van informatie rond vruchtbaarheidsbewustzijn.

Consulting en training in vruchtbaarheidsbewustzijn

Probeer jij sinds enkele weken/maanden om zwanger te worden? Of ben jij klaar om er binnenkort aan te beginnen?
Of duurt het voor jou al heel erg lang en ervaar je dit als lastig?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie (leeftijd, duur zwangerschapswens, voorgeschiedenis, gezondheidsproblemen, eventuele resultaten fertiliteitsonderzoek) kan ik jou verder helpen, eventueel in samenwerking met je huisarts en/of gynaecoloog.
Bovendien werk ik ook samen met Dr. David Batteauw, mijn man en huisarts in Horebeke. Hij zal de nodige vruchtbaarheidsonderzoeken adviseren om te vermijden dat een doorverwijzing naar een gynaecoloog of fertiliteitsarts over het hoofd wordt gezien.

In tegenstelling tot een afwachtende houding ga ik over tot actie en bied je een methode (Sensiplan®) aan om je vruchtbaarheid te optimaliseren. Ik geef je uitleg over de vrouwelijke cyclus, leg je uit welke belangrijke lichamelijke symptomen je kan waarnemen als vruchtbaarheidsindicatoren, hoe je ze kan noteren op een cycluskaart en hoe je ze met behulp van een aantal belangrijke rekenregels kan interpreteren. Ik zorg ervoor dat jij in staat bent je eigen lichaam en cyclus beter te begrijpen en interpreteren. Je leert je eigen vruchtbare en onvruchtbare periode te herkennen, hoe regelmatig of onregelmatig jij ook bent.

Ga zeker eens een kijkje nemen in mijn online aanbod.
Ik bied er een online kinderwens cursus aan waarvoor jullie misschien wel in aanmerking komen.

Of schrijf je in voor een workshop Vruchtbaarheidsbewustzijn of bekijk in mijn aanbod welke benadering het best bij jou past.

bottom of page